Sila klik link di bawah ini. Terima kasih :)

Dengarkanlah...

Friday, December 30, 2011

PERMAI 2011 di Jakarta - "So Sweet"

Assalamualaikum, post yang terakhir untuk tahun 2011. Syukur Alhamdulillah, Perhimpunan Mahasiswa Islam Malaysia Se-Indonesia (PERMAI) kali ke-3 akhirnya melabuhkan tirai. Sebenarnya tema PERMAI ni "Baitul Muslim: Sebuah Keluarga Buat Ummah". Pastu, tiba-tiba bertukar jadi "so sweet". Memang sweet sgt2.
Antara penceramah yang hadir memenuhi slot perhimpunan kali ini terdiri dari orang-orang hebat. Mereka adalah Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, Ustaz Salim A. Fillah dan Ustaz Erfino Johari.

PERMAI kali ini dihadiri lebih 200 orang! Dan diadakan di Taman Rekreasi Wiladatika, Cibubur, Jakarta Selatan pada 24-26 Disember 2011 baru-baru ni. Diantara pengisian yang dikongsikan para penceramah adalah:
Forum: Cinta & Mukabuku oleh 3 orang panelis yaitu Ust Hasrizal Abdul Jamil, Sdr. Radzi (Student Medic Tahun Akhir UNPAD, Bandung) dan seorang lagi student medic dari Jogja yang saya lupa namanya.
Slot 1: Asas-Asas Baitul Muslim oleh Ust Hasrizal.
Slot 2: Dalam Dakapan Ukhwah oleh Ust Salim A Fillah (Penulis buku best seller di Indonesia)
Slot 3: Persiapan Baitul Muslim oleh Ust Erfino Johari.
Slot 4: Pengurusan Baitul Muslim oleh Ust Hasrizal.


Subhanallah! Sebuah program yang tersangatlah bagus untuk mahasiswa dan remaja Islam. Terasa ukhwah yang dibina walaupun saling tidak mengenali dan yang paling penting saya dapat berkawan dengan ramai doktor. Bangga rasanya... Saya tak dapat jadi doktor, kawan dengan doktor pun jadilah.

Terima kasih sgt2 pada semua panitia yang menjayakan program ini. Walaupun pertama kali hadir program ni, saya nilaikan TERBAIK!!!


Dalam fokus dan perhatian yang diberikan kepada isi ceramah, dengan izin Allah berjumpa dengan sahabat-sahabat yang menuntut di Maahad Muhammadi dulu. Azrul dan Zulfahmi. Walaupun waktu di Maahad tak kenal, tapi bila sebut Maahad Muhammadi @ Kelate terus jadi rapat dan sangat akrab.


Saya dan 3 lagi sahabat (Redzwan, Armin dan Kamil) dengan izin Allah dapat bermalam di rumah Sdr. Fahamy (Student Medic UKRIDA, Jakarta) dan membawa kami berjalan-jalan di sekitar Kota Jakarta. Mall di sini lebih banyak dan hebat dari Mall yang ada Kuala Lumpur. Apalah yang rakyat Jakarta mahukan saya pun tak tahu.


p/s: InsyaAllah, jika panjang umur dan murah rezeki, PERMAI tahun depan pasti saya akan datang.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
;