Sila klik link di bawah ini. Terima kasih :)

Dengarkanlah...

Friday, April 22, 2011

Perempuan Pun Kena Tundukkan Pandangan Juga (Wajib!)

Assalamualaikum..Sebelum ni kita terdengar banyak di pengajian-pengajian baik di masjid-masjid, seminar-seminar atau di tempat lain tentang nasihat kepada kaum Adam untuk selalu menundukan pandangan ketika berhadapan dengan lawan jenis yakni wanita. Selain lelaki diwajibkan untuk menundukan pandangan, apakah itu diwajibkan juga atas wanita?

Pihak lelaki selalu menjadi objek untuk menyampaikan perintah menundukan pandangan, akan tetapi jarang terdengar hal itu disampaikan khusus kepada kaum Hawa, dan pada kenyataannya bahawa perintah menundukan pandangan adalah berlaku atas lelaki dan wanita dengan nilai hukum yang sama.

Allah berfirman:
وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ

Artinya: "Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya...." (Surah An-Nuur: 31)

Setelah ayat di atas turun, maka perintah menundukan pandangan berlaku atas semua umat Islam baik lelaki ataupun wanita.


p/s: Jangan ingat lelaki sahaja yang wajib menundukkan pandangan daripada melihat perkara-perkara maksiat, wanita pun diletakkan dalam hukum yang sama. Mudah-mudahan kita semua termasuk dalam golongan orang-orang yang beriman. Renung-renungkan dan selamat beramal...:)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
;