Sila klik link di bawah ini. Terima kasih :)

Dengarkanlah...

Saturday, January 15, 2011

Hak Suami Lebih Utama Dari Orang Tua

Islam memerintahkan untuk menyampaikan hak kepada yang berhak dan melarang untuk menahan atau mengganggu hak orang lain. Hak dalam berkeluarga, ketika semua orang mengetahui haknya masing-masing dan hak orang lain atasnya. Maka tidak akan ada lagi konflik dan kekerasan dalam rumah tangga.

Ketika anak perempuan telah dewasa dan dinikahkan dengan seorang laki-laki, maka orang tuanya harus merelakan puterinya untuk berkhidmat kepada suami.

Ketika hak suami dan hak orang tua datang pada waktu yang sama, manakah yang harus didahulukan? Maka hak suamilah yang wajib diutamakan dan harus didahulukan dari pada hak yang lainnya. Rasulullah s.a.w bersabda:

لَوْ كُنْتُ آمِرًا أَحَدًا أَنْ يَسْجُدَ لأَحَدٍ لأَمَرْتُ الْمَرْأَةَ أَنْ تَسْجُدَ لِزَوْجِهَا لِمَا عَظَّمَ اللَّهُ مِنْ حَقِّهِ عَلَيْهَا

Maksudnya: “Kalaulah aku berhak memerintah seseorang untuk bersujud kepada orang lain, maka aku akan memerintahkan wanita untuk bersujud kepada suaminya karena Allah telah mengagungkan hak suami ke atasnya.” (HR Ahmad dan Baihaqi)

Hak Allah adalah hak yang paling utama dalam semua hak, dan setelahnya adalah hak suami ke atas isteri kerana Rasulullah s.a.w menjadikan hak suami ke atas isteri setelah hak Allah ke atasnya, dan sujud tidak boleh dilakukan kecuali hanya kepada Allah.

Saidatina ‘Aisyah r.a pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w:

أَيّ النَّاس أَعْظَم حَقًّا عَلَى الْمَرْأَة ؟ قَالَ : زَوْجهَا . قُلْت : فَعَلَى الرَّجُل ؟ قَالَ : أُمّه

Maksudnya: “Hak siapakah yang paling utama ke atas wanita? Beliau bersabda: (Hak) Suaminya. Aku (Aisyah) bertanya: Dan ke atas lelaki? Beliau bersabda: Ibunya.” (HR Ahmad dan An-Nasaie dan disahkan oleh Al-Hakim)

Pada hadis diatas telah dijelaskan bahawa hak suami adalah paling utama ke atas wanita/isteri dan hak ibu adalah paling utama ke atas lelaki. Kemudian setelah itu, barulah hak-hak yang lain.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
;