Sila klik link di bawah ini. Terima kasih :)

Dengarkanlah...

Wednesday, February 17, 2010

Hadiah Malam Jumaat


Hadiah Malam Jumaat ini adalah pengalaman daripada Salih al-Mazi. Siapa dia? Mari kita hayati kisah ini...

Pada suatu malam bertepatan malam Jumaat, Salih Al-Mazi pergi ke Masjid Jamek untuk mengerjakan solat Subuh. Kebiasaannya dia berangkat awal sebelum masuk waktu subuh dan melalui sebuah pekuburan. Di situ Salih duduk sekejap sambil membaca apa-apa yang boleh mendatangkan pahala bagi ahli kubur memandangkan waktu subuh masih lama lagi.

Tiba-tiba dia tertidur dan bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar beramai-ramai dari kubur masing-masing. Mereka duduk dalam kumpulan-kumpulan sambil berbual-bual sesama mereka. Al-Mazi ternampak seorang
pemuda ahli kubur memakai baju kotor serta tidak berkumpul dengan ahli-ahli kubur yang lain. Dia duduk seorang diri di tepi kuburnya dengan wajah murung, gelisah kerana sedih.

Tidak berapa lama kemudian, datang malaikat membawa beberapa talam yang ditutup dengan sapu tangan. Seolah-olah seperti cahaya yang gemerlapan.

Malaikat mendatangi para ahli kubur dengan membawa talam-talam itu, tiap seorang mengambil satu talam dan dibawa masuk ke dalam kubur masing-masing. Semua ahli kubur mendapat satu talam seorang sehingga tinggallah si pemuda yang kelihatan sedih itu seorang diri tidak mendapat apa-apa. Dengan perasaan yang sedih dan duka dia bangun dan masuk semula ke dalam kuburnya.

Tapi sebelum dia masuk Al-Mazi yang bermimpi segera menahannya untuk bertanyakan keadaannya. "Wahai hamba Allah ! Aku lihat engkau terlalu sedih mengapa ?" tanya Salih Al-Mazi. "Wahai Salih, adakah engkau lihat talam-talam yang dibawa masuk oleh malaikat sebentar tadi?" tanya pemuda itu. "Ya aku melihatnya. Tapi apa benda di dalam talam-talam itu ?" tanya Al Mazi lagi. Si pemuda menerangkan bahwa talam-talam itu berisi hadiah orang-orang yang masih hidup untuk orang-orang yang sudah mati yang terdiri dari pahala sedekah, bacaan ayat-ayat suci Al Quran dan doa. Hadiah-hadiah itu selalunya datang setiap malam Jumaat atau pada hari Jumaat. Si pemuda kemudian menerangkan tentang dirinya dengan panjang lebar. Katanya dia ada seorang ibu yang masih hidup di alam dunia bahkan telah berkahwin dengan suami baru. Akibatnya dia lupa untuk bersedekah untuk anaknya yang sudah meninggal dunia sehingga tidak ada lagi orang yang mengingati si pemuda.

Maka sedihlah si pemuda setiap malam dan hari jumaat apabila melihat orang-orang lain menerima hadiah sedangkan dia seorang tidak menerimanya. Al-Mazi sangat kasihan mendengarkan cerita si pemuda. Lalu dia bertanya nama dan alamat ibunya agar dia dapat menyampaikan keadaan anaknya. Si pemuda menerangkan sifat-sifat ibunya. Kemudian Al-Mazi terjaga. Pada sebelah paginya Al-Mazi terus pergi mencari alamat ibu pemuda tersebut.

Setelah mencari kesana kemari, akhirnya beliau berjumpa ibu si pemuda tersebut lantas menceritakan perihal mimpinya. Ibunya menangis mendengar keterangan Al-Mazi mengenai nasib anaknya yang merana di alam barzah. Kemudian ia berkata :"Wahai Salih ! Memang betul dia adalah anakku. Dialah belahan hatiku, dia keluar dari dalam perutku. Dia membesar dengan minum susu dari dadaku dan ribaanku inilah tempat dia berbaring dan tidur ketika kecilnya."

Al-Mazi turut sedih melihat keadaan ibu yang meratap dan menangis penuh penyesalan kerana tidak ingat untuk mendoakan anaknya selama ini. "Kalau begitu saya mohon minta diri dahulu." kata Al-Mazi lalu bangun meninggalkan wanita tersebut. Tatkala dia cuba untuk melangkah si ibu menahannya agar jangan pulang dahulu. Dia masuk ke dalam biliknya lalu keluar dengan membawa wang sebanyak seribu dirham. "Wahai Salih, ambil wang ini dan sedekahkanlah
untuk anakku, cahaya mataku. Insya Allah aku tidak akan melupakannya untuk berdoa dan bersedekah untuknya selama aku masih hidup."

Salih Al-Mazi mengambil wang itu disedekahkannya kepada fakir miskin sehingga tidak sesenpun dari seribu dirham itu yang tinggal. Dilakukannya semua itu sebagai memenuhi amanah yang diberi kepadanya oleh ibu pemuda tersebut.

Pada suatu malam Jumaat di belakang selepas itu, Al-Mazi berangkat ke masjid untuk solat berjemaah. Dalam perjalanan sebagaimana biasa ia singgah di perkuburan. Di situlah ia terlena sekejap dan bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar dari kubur masing-masing. Si pemuda yang dulunya kelihatan sedih seorang diri kini keluar bersama-sama dengan memakai pakaian putih yang cantik serta mukanya kelihatan sangat gumbira. Pemuda tersebut mendekati Salih Al-Mazi seraya berkata: "Wahai tuan Salih. Aku ucapkan terima kasih kepadamu. Semoga Allah membalas kebaikanmu itu. Hadiah dari ibuku telah ku terima pada hari Jumaat." katanya lagi. "Eh, Engkau boleh mengetahui hari Jumaat ?" tanya Al-Mazi. "Ya, Tahu." "Apa tandanya ?"

"Jika burung-burung di udara berkicau dan berkata "Selamat, selamatlah pada hari yang baik ini, yakni hari Jumaat." Salih Al-Mazi terjaga dari tidurnya. Ia cuba mengingati mimpinya dan merasa gumbira kerana si pemuda telah mendapat rahmat dari Allah disebabkan sedekah dan doa dari ibunya.

Sabda Rasulullah s.a.w "Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun, nescaya Allah s.w.t memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu."

Firman Allah s.w.t "Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." (Surah Al-Ahzab:71)"

(Petikan kisah Wali-Wali Allah (2) terbitan syarikat Nurulhas).

4 comments:

SyahNas80 said...

pengajaran yang elok dan bagus.. terima kasih...

~IsMi 'aFiNiEy aHmAd~ said...

syukron jazilan..sgt mberi manfaat..barakallahu fik..

al-mankaraqi said...

salam ziarah dan terima kasih.

Fathi Yakan said...

semoga ianya menjadi pengajaran kpd kita semua tak kiranya suami ataupun isteri...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
;